Hvad kan vi hjælpe dig med?
Vi sidder klar til at hjælpe dig videre med dine spørgsmål - uanset om du er kommende eller eksisterende kunde.
Kontakt osHele Danmarks gasleverandør siden 1929
Kosan Gas har dybe rødder i den danske gashistorie, og der er sket en stor udvikling i løbet af virksomhedens levetid. Historien om Kosan Gas’ første år spænder vidt og er en historie om et Danmark under forandring.
I 1929 bliver Kosan Gas stiftet under navnet Dansk Flaskegas Co. Grundlæggeren, Terkild Andersen, ønsker at levere gas på flasker til de husmødre, som bor på landet og ikke har adgang til byens faste gasforsyning. Med en specialdesignet kompressor kan han, som den første i Danmark, fylde bygas på flasker og levere dem direkte hjem til forbrugerne.
Propangas letter flasken
I begyndelsen er gasflaskerne både tunge og uhåndterbare. I løbet af 1930'erne begynder virksomheden at anvende propangas - et flydende oliedestillat, som gør det muligt at benytte væsentligt lettere stålflasker. Med de lettere flasker bliver flaskegas en meget populær energikilde i Danmark i løbet af 1930'erne.
Husmødrenes darling
Husholdningerne uden for byerne havde hidtil haft brændekomfurer, der blev opvarmet med kul eller træ. Komfurerne var både længe om at blive opvarmede og sodede kraftigt, så de var vanskelige at rengøre. Derfor var husmødrene på landet hurtige til at skifte til gaskomfurer, og navnet Kosan Gas blev op igennem 1950'erne synonym med flaskegas.
Kosan Gas vokser sig stort
I 1941 bliver Knud Tholstrup ny direktør, og han moderniserer virksomheden og opbygger et effektivt system til påfyldning og distribution af gas. Selvom det er svært at importere gas og producere udstyr under 2. Verdenskrig, lykkes det virksomheden at holde skindet på næsen takket være rationalisering og gode lagre.
Det bliver startskuddet på mere end 80 års forretningshistorie om et af Danmarks mest velkendte varemærker, som siden den ydmyge begyndelse har udviklet sig til at blive danskernes foretrukne leverandør af flaskegas.
I årene fra 1950’erne frem til i dag udvikler det danske gasmarked sig kraftigt, og både forbrugernes behov og teknologien ændrer sig. Konkurrencen skærpes, og Kosan Gas gennemgår en rivende udvikling.
Dansk Flaskegas Co. ændrer omkring 1950 navn til Kosan Gas. I 1956 etableres BP Gas i Danmark, og virksomheden bliver en førende konkurrent til Kosan Gas. De to virksomheder deler hurtigt markedet mellem sig. Kosan Gas koncentrerer sig om gas til husholdningen, mens BP Gas udvikler sin ekspertise inden for gas til industrien. Salget af flaskegas stiger helt frem til 1966, hvor oliefyr og elkomfur rykker ind i Danmark og lægger pres på Kosan Gas' kerneforretning.
BP Gas køber Kosan Gas
I 1989 bliver Kosan Gas solgt til BP Gas, der dermed bliver den dominerende aktør på markedet. I løbet af 1990'erne skal virksomheden omstille sig til en ny tid med naturgas som den foretrukne energikilde og stadig mere kritiske forbrugere.
Solide amerikanske ejere
I 2010 beslutter BP-koncernen, at sælge BP Gas i Danmark til det amerikanske energiselskab UGI Corporation. Virksomheden skifter navn til Kosan Gas a/s, og dermed bliver et hæderkronet varemærke genfødt.
I 2011 opkøber UGI Corporation 100% af aktiebeholdningen i Shell Gas' LPG-forretninger i Danmark, Norge, Sverige og Finland. Selskaberne, som kun servicerer tankkunder, kører videre under varemærket Kosan Gas og indtræder i en fælles nordisk Kosan Gas-organisation. Dermed bliver Kosan Gas både markedsleder i Danmark inden for flaskegas og industriens foretrukne samarbejdspartner i Norden.
Mere energi til fremtiden
Historien om Kosan Gas strækker sig over mere end 80 år. I den tid har Kosan Gas udviklet sig fra at være husmødrenes darling til at blive industriens førstevalg.
Der følger et stort ansvar med at være blandt Nordens største leverandører af gas. Og derfor vil vi fortsat fokusere på at producere og forbruge energi på en måde, der skåner miljøet og omverdenen mest muligt.
Læs mere i vores historiefolder
I 1932 rejste ingeniør Carl Ricard Smidth, der var bestyrelsesmedlem i Det Danske Flaskegas Co., til Tyskland for at studere flydende gas (oliegas). Indtil da var flaskegas lig med kulgas, også kendt som bygas. Kulgas egnede sig ikke særlig godt til at blive opbevaret og transporteret på flasker. Indholdet i de store, tunge flasker rakte kun til en uges forbrug i en almindelig husholdning, og kulgas fedtede voldsomt.
I Tyskland havde man viden om flydende gas fra Spanien/Sydamerika. Da ingeniør Smidth skulle finde på et navn til den nye type gas, lod han sig derfor inspirere af det spanske sprog.
Ordet Kosan blev dannet af de spanske ord cocina og sana. Cocina betyder køkken/koge,og sana betyder sund/ren... Dermed fik de danske husmødre på landet mulighed for at få en både ren og effektiv energikilde til erstatning for de gamle brændekomfurer.
På Gasmuseet i Hobro er der fuldt blus på gassens historie og dens betydning for den hverdag og det samfund vi kender i dag. Udstillingen 'Det Flasker Sig', fortæller om, hvordan gas energien på bare få årtier blev udbredt til hele Danmarks befolkning.
En sælgers cykel og en ombygget grammofonkasse til demonstrationsanlægget fortæller om flaskegasbranchens spæde begyndelse i årene efter krigen. Men den nye form for gas energi blev snart en del af opsvinget og velfærden i det moderne Danmark. Den transportable gas blev brugt overalt. På gårde fik konen gaskomfur og manden et korntørringsanlæg. I fiskeriet, i byggeindustrien og på campingferien nød man godt af flaskegas. De mange udstillede genstande fortæller om en branche i vækst; båret af innovativ virketrang og høj cigarføring. En branche der på bare få årtier gled de små lokale iværksættere af hænde og blev integreret i store, multinationale virksomheder.
Besøg Gasmuseet og kom tættere på historien